19.07.11

Dienvidslāvija

Tikko pabeidzu angliski lasīt ļoti interesantu un viegli lasāmu grāmatu.

Horvātietes Slavenkas Drakulič grāmata "They Would Never Hurt a Fly: War Criminals on Trial in The Hague" stāsta par tiem augstākā mēroga kara noziedzniekiem, kuri bija iesaistīti 90. gadu Dienvidslāvijas karos, nogalinot vairākus tūkstošus horvātu, serbu, musulmaņu u. c.

Lai gan tā nav pirmā reize, kad iegūstu jaunu informāciju par šo laika periodu Dienvidslāvijā, es joprojām cenšos atcerēties, vai skolas laikā mums par to vēstures stundās mācīja? Savu atmiņu neuzskatu par sliktu, bet absolūti, absolūti (!) neko par to neatceros.

Latvijas vēsture - skaidra lieta. Krievijas, Francijas, Lielbritānijas, pat ASV Pilsoņu kara un citi notikumi ir spilgtā atmiņā no vēstures stundām. Neatceros neko daudz par Āfriku, it īpaši tās kolonizēšanu, un Āziju.

Tomēr bijušās Dienvidslāvijas teritorija ir kas cits, tā ir tepat Eiropā, pavisam netālu no mums. Un 90. gadu vidus bija tieši tas laiks, kad es sāku iet skolā. Ja vēl ne pamatskolā, tad varbūt vidusskolā par to vajadzēja runāt?

Tagad pēc gadiem par to uzzinu vien no saviem ārzemju draugiem, kuri paši nav dienvidslāvi (jo zinu, ka ar viņiem par to labāk nerunāt) - bet kuriem par to ir vairāk informācijas. Skatos (dokumentālās) filmas un lasu dažas grāmatas, lai gūtu kaut aptuvenu priekšstatu.

Tomēr jautājums paliek... Vai varbūt citās skolās ne tikai par Dienvidslāvijas karu/-iem, bet par to teritoriju vispār tika vairāk mācīts? Un vai šobrīd par to māca?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru